1. Verdel
  2. Nieuws
  3. Agile software-ontwikkeling: samen tot het juiste resultaat

Agile software-ontwikkeling: samen tot het juiste resultaat

Ons ontwikkelteam werkt vanuit een agile-gedachtegoed. Wat is dit precies en wat levert de daaruit volgende werkmethodiek jou als klant op? Collega's Lion en Toon leggen het je graag uit!

De basis van agile

Agile bestaat uit vier basisprincipes:

  1. Mensen en onderlinge interactie zijn belangrijker dan processen en tools
  2. Samenwerken met de klant is belangrijker dan contractonderhandeling
  3. Werkende producten zijn belangrijk dan allesomvattende documentatie
  4. Inspelen op verandering is belangrijker dan het volgen van een vast plan

In een project betekent dit: accepteren dat je nog niet alles weet, starten met wat je al wel weet en met elkaar werken aan het beste resultaat.

Lion: "Als een klant naar ons toekomt met een vraagstuk, bepalen we vooraf het te besteden budget en de deadline voor de oplossing. De oplossing zelf staat op dat moment nog niet in steen gebeiteld."

"Maar deze werkwijze maakt het mogelijk om écht in te spelen op veranderingen", vult Toon aan. "Gaandeweg het project verzamelen we steeds meer kennis over de processen en wensen door samen te werken met de klant, werkende productdelen op te leveren en deze met elkaar te testen. Zo kan de klant ieder moment van het project aangeven waar de prioriteit ligt en wat hij toch graag anders wil zien."

SCRUM als werkmethodiek

Onze .NET-ontwikkelaars gebruiken deze manier van (samen)werken aan de hand van SCRUM. Een werkmethode waarin je samen met de klant kaders stelt, zoals tijd en budget, en het functionele eisenpakket bepaalt. 

Sprints, opleveringen en doorontwikkelen

Tijdens een project werken we in sprints van twee tot vier weken. Voorafgaand aan een sprint bepaalt het team samen met de klant aan welk onderdeel van de oplossing gewerkt wordt. Vervolgens kunnen alle collega's aan de slag. Aan het eind van de sprint komt het hele team ontwikkelaars en de klant samen om de vorderingen door te spreken, het deelproduct op te leveren en te testen.

"Iedere sprint stellen we samen met de klant een doel. Hier zetten wij ons gedurende de sprint volledig op in."
Lion Zandvliet

Toon: "Omdat je met het hele team de volgende stappen bepaalt, is iedereen erg betrokken bij het project. Je krijgt niet zomaar iets op je bordje van een manager, je kijkt samen naar de beste oplossing. En daar mag je tijdens de sprint dan ook echt mee aan de slag." 

Lion vertelt dat door deze werkmethodiek ook de klant dichter bij de ontwikkeling van de oplossing staat. "Omdat we iedere sprint ook een afspraak inplannen met de klant, kan deze actief meebepalen in de vervolgstappen van het project. Mist hij nog bepaalde functionaliteiten in het ontwikkelde product? Is het onderdeel zo naar wens en spendeert hij liever de komende sprint aan een volgend onderdeel? En welk onderdeel of welke functionaliteit staat dan bij hem bovenaan het wensenlijstje?" 

Voordelen van agile projecten

Agile samenwerken en de SCRUM-methodiek zorgen niet alleen voor blije klanten en gemotiveerde collega's. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

De sprints zorgen voor een vast ritme in het project. Hierdoor ligt een project nooit stil en heeft de klant continu inzicht in de status en snelheid van de vorderingen.

Na de eerste sprint heeft de klant al een tastbaar product om te testen. Dit geeft de klant mogelijkheid om alvast te testen, aan te geven wat hij nog mist en waaraan hij wil dat nog gewerkt wordt. Dit herhaalt zich na iedere sprint.

Ook biedt dit gedurende een project ruimte voor nieuwe inzichten. Als veranderingen nodig zijn, passen we dit gemakkelijk aan, wat zorgt voor een hoop flexibiliteit in het bijsturen van de oplossing. 

De nodige tijd en het budget zijn bepaald, maar de exacte indeling hiervan is flexibel. Dit zorgt ervoor dat ons team efficiënter kan werken. Én dat de klant aan kan geven waar de prioriteit ligt.

De ontwikkelaars denken zelf actief mee over de opzet van het project. Wat is de beste aanpak en meest logische volgorde? Hierdoor heb je geen extra planners of managers nodig. 

Zelf de touwtjes in handen

Als klant heb je met deze agile SCRUM-werkwijze zelf de touwtjes in handen. Hoeveel tijd mag het project in beslag nemen? Welk budget zit eraan gebonden? En wanneer gaat het team aan de slag met welke onderdelen en functionaliteiten?

Lion: "Uiteraard adviseren onze ontwikkelaars de klant tijdens het project. Soms staat er namelijk een bepaalde functionaliteit bovenaan de wensenlijst van de klant, maar is dit in chronologisch opzicht niet logisch. Wij helpen bij het maken van deze beslissingen en werken samen om tot het gewenste eindresultaat te komen. En dat is écht een teamprestatie." 

Lion
Contact met een Verdeller

Wil je meer weten?

Hoe is het gesteld met de productiviteit van jouw team of bedrijf? Teamleider en architect Lion denkt graag met je mee om jouw manier van (samen)werken naar een hoger niveau te tillen. Benieuwd naar de mogelijkheden, kansen en voordelen? Kom eens langs voor een kop koffie en ga het gesprek aan met Lion en zijn team.  

Mail Lion 071 - 744 0054